sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Vatsavaivoja fruktoosista

HUOM! Etukäteen jo tiedoksi, että tämä on maallikon itseään varten tekemä selvitys, joten pyydän olemaan krittinen lähteiden kanssa, jos en itse huomannut tarpeeksi kriittinen olla.

Huomasimme mieheni kanssa, että Fastin proteiinipatukoista - niistä gluteenittomista, tulee molemmille vatsaoireita. Ilmavaivoja ja sen sellaista. Muistutan tässä vaiheessa, että en ole ainakaan virallisesti diagnosoitu keliaakikko, vaan itse kokeiltu gluteeniton ruokavalio on auttanut minulla atopia- ja allergiaoireisiin uskomattoman hyvin.

Päätin selvittää, mikä patukoissa oikein mättää. Tutkailtuani tuoteselostetta hieman tarkemmin, aloin selvittää, mitä maltitolisiirappi ja glukoosisiirappi oikein ovat.

Vatsaoireita makeutusaineista

Pikaisesti googlettamalla selvisi, että molempia on moni epäillyt vatsavaivojen aiheuttajaksi. Törmäsin minulle aika uuteen käsitteeseen: fruktoosin imeytymishäiriö (EI fruktoosi-intoleranssi, joka on ihan eri asia).

"Fruktoosin imeytymishäiriö taas tarkoittaa sitä, että fruktoosi ei imeydy ohutsuolessa, vaan jatkaa matkaansa vain osittain imeytyen paksusuoleen. Fruktoosin imeytymisen puutteellisuus on uusi tutkimusalue ja tulokset eivät vielä kerro koko kuvaa tästä ongelmasta. Ilmeisesti ihmisen ohutsuoli ei ole kehittynyt kovin hyväksi fruktoosin imeyttäjäksi, sillä tutkimuksissa on mitattu, että jos koehenkilöille annetaan 50 grammaa pelkkää veteen liuotettua fruktoosia ilman muuta ravintoa samalla, 80 %:lla ihmisistä fruktoosi imeytyy epätäydellisesti. Tämä kuitenkin koskee vain koetilannetta, jossa käytetään puhdasta fruktoosia. Glukoosin samanaikainen imeytyminen helpottaa huomattavasti fruktoosin imeytymistä. Tavallinen sokeri, sakkaroosi, on disakkaridi, josta toinen molekyyli on fruktoosia ja toinen glukoosi. Kun sakkaroosi hajoaa ohutsuolen solujen pinnalla, niin sekä glukoosi, että fruktoosi imeytyvät täysin, glukoosin imeytyminen vaikuttaa myös fruktoosin imeytymiseen.

Kun fruktoosi ei imeydy täysin ohutsuolessa, niin se aiheuttaa samanlaisia ongelmia paksusuolessa, kuin laktoosi, osmoottinen paine tuo vettä paksusuoleen joka voi ilmetä ripulina, syntyy turvotusta, kaasuja, suoliääniä, vatsakipuja ja ummetusta. Fruktoosin imeytymishäiriö todetaan samalla tavoin mittaamalla vedyn pitoisuudet hengitysilmasta, kuin laktoosi-intoleranssia tutkittaessa.

Fruktoosin imeytymishäiriöissä tulisi siis nykynäkemyksen mukaan katsoa ennen kaikkea sitä, mikä on glukoosin ja fruktoosin suhde syödyssä ruuassa. Paljon fruktoosia ja vähemmän glukoosia on päärynäsää, omenassa ja mangohedelmissä ja appelsiinissa. Yhtenä mahdollisena ongelmana amerikkalaiset tutkijat pitävät sitä, että Yhdysvalloissa elintarviketeollisuus käyttää erittäin paljon korkeafruktoosista maissisiirappia sokerin sijasta juomien ja ruokien makeuttajana. Tällainen korkeafruktoosisen maissisiirapin fruktoosipitoisuus, 45 – 55 %, saadaan aikaan muuntamalla maissin tärkkelys teollisesti fruktoosiksi. Euroopassa tai Suomessa ei kuitenkaan käytetä korkeafruktoosista maissisiirappia, vaan täällä elintarvikkeiden makeuttamiseen käytetään lähinnä tavallista sokeria. Fruktoosin käyttö voi kuitenkin lisääntyä tulevaisuudessa glykeemisen indeksin ruokavalion yleistyessä, sillä hedelmäsokeria myydään vedoten sen alhaiseen glykeemiseen indeksiin, joka on 19. Tämä indeksin alhaisuus johtuu osaltaan siitä, että fruktoosi metaboloidaan ensin maksassa glukoosiksi, ennen kuin sen voi nostaa verensokeria eli glukoosipitoisuutta. "

(Mikko Ahola, 2009)

Miten tämä liittyy maltitolisiirappiin?

Maltitoli on sokerialkoholi ja se muuttuu elimistössä fruktoosiksi:

"Seuraavat valmistusaineet sisältävät fruktoosia tai muuttuvat fruktoosiksi aineenvaihdunnassa: sokeri, sakkaroosi, inverttisokeri, fruktoosi, hedelmäsokeri, sorbitoli (E420),siirappi, maltitoli (E965), maltitolisiirappi, mannitoli (E421), laktitoli (E 966), isomalti (E953), lykasiini, glukoosi-fruktoosisiirappi, tärkkelysnestesokeri, polydekstroosi (E 1200). Muista tarkistaa myös lääkkeiden ja vitamiinien valmistusaineet."

Tietoa potilaan vanhemmille
1/99 Aila Paganus, Ilkka Sipilä
Lasten ja nuorten sairaala

Pronutrionistien sivuilla varoitellaan fruktoosin ja lihavuuden välisestä oletetusta yhteydestä. Kriittisyyttä taas peliin.

Kuinka yleistä fruktoosi-intoleranssi on?


Nähtävästi hyvin yleistä. Muutamien pikaisesti etsittyjen lähteiden mukaan noin kolmasosa tutkituista kärsi fruktoosi-intoleranssista.

Fructose Intolerance, Malabsorption a Common Culprit in Pediatric Abdominal Pain
Fructose Malabsorption - FAQs

Makeutusaineissa, kuten maltitolisiirapissa ja sukraloosissa, on fruktoosia noin kymmenkertainen määrä verrattuna omeniin, päärynöhin, ja muihin hedelmiin, joissa fruktoosia esiintyy. Ehkä siksi oireet tällaisista tuotteista ovat paljon voimakkaammat kuin yhdestä omenasta, joita ainakin itse syön päivittäin.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilta voi vertailla eri tuotteiden fruktoosipitoisuuksia.

Aiheeseen liittyvät FODMAP -hiilihydraatit, joiden välttäminen auttaa näemmä moniin vatsaoireisiin. Niistä lisää myöhemmin, kunhan rauhassa tutustun aiheeseen. Käy sillä välin lukemassa niistä lisää vaikkapa täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti